Rijksoverheid

Vraag en antwoord

 • Wat is huwelijksdwang?

  Huwelijksdwang is het dwingen van een meisje, vrouw, jongen of man tot het aangaan van een huwelijk. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door de ouders, familieleden of door andere leden van de gemeenschap die druk uitoefenen om te trouwen. Het kan hierbij gaan om psychische of fysieke druk. Bij huwelijksdwang hebben een of beide huwelijkspartners geen zeggenschap over de sluiting van het huwelijk. Het is tegen hun wil.

 • Wat zijn gearrangeerde huwelijken?

  Hebben je ouders een partner voor je uitgezocht en vind je dat wel best? Dan is er sprake van een gearrangeerd huwelijk en niet van huwelijksdwang. Maar als je ouders een partner voor je uitgezocht hebben en jij vindt dat niks, maar je durft er niets tegenin te brengen, dan is er sprake van huwelijksdwang. Het gaat namelijk tegen jouw wensen en behoeften in. Dreigen, intimideren, moreel chanteren – dat zijn allemaal vormen van (huwelijks)dwang die tegen je rechten ingaan.

 • Komt huwelijksdwang vaak voor?

  In Nederland komen jaarlijks een paar honderd gevallen van huwelijksdwang voor. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Zo zijn we niet getrouwd’ dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft laten doen.

 • Wat zijn mijn rechten?

  Je hebt het recht om zelf je partner te kiezen. Dit is een mensenrecht dat iedereen in Nederland heeft. Het is belangrijk dat je weet dat dit ook jouw recht is en dat dit recht door iedereen gerespecteerd moet worden. Dit betekent dat je zelf kan kiezen om wel of niet te trouwen. Als je ouders of familie psychische of fysieke druk op jou uitoefenen en jou zo dwingen om met iemand te trouwen en je wilt dat zelf niet, heet dat huwelijksdwang. Ook als je partner gedwongen wordt en jij wilt wel met hem of haar trouwen, is het huwelijksdwang. Huwelijksdwang is strafbaar. De mensen die je dwingen te trouwen tegen je wil kunnen daarvoor maximaal 2 jaar gevangenisstraf krijgen.

 • Wat zijn de regels bij huwelijken?

  Je moet in principe 18 jaar zijn om te kunnen trouwen. Je bent in Nederland getrouwd als je voor de wet bent getrouwd (dit heet een burgerlijk huwelijk). Het is in Nederland niet toegestaan religieus te trouwen voordat je burgerlijk bent getrouwd. Dit is strafbaar voor de geestelijk voorganger. Als jij en je partner alleen religieus zijn getrouwd zonder eerst burgerlijk te trouwen dan ben je niet voor de Nederlandse wet getrouwd. Dit betekent onder andere dat kinderen voor de wet niet automatisch een vader hebben. En bij een scheiding gelden de normale regels voor verdeling van de spullen en alimentatie niet. In veel andere landen gelden andere regels voor trouwen. Als je getrouwd bent in het buitenland volgens de regels van dat land, dan ben je meestal ook in Nederland wettelijk getrouwd. Dan gelden alle rechten en plichten zoals voor iedereen die getrouwd is.

 • Wat is huwelijkse gevangenschap?

  Huwelijkse gevangenschap is een situatie waarin je tegen je wil in een religieus huwelijk blijft, omdat het niet lukt om het huwelijk te laten ontbinden. Ook dit is strafbaar in Nederland.

 • Wat kunnen Veilig Thuis of Fier voor mij doen?

  Een hulpverlener zal telefonisch met je spreken over jouw situatie. Afhankelijk van de situatie bieden Veilig Thuis en Fier verschillende vormen van hulp. Misschien ben je geholpen met gesprekken, of kan er worden bemiddeld met familie. In het uiterste geval is er opvang mogelijk. Je kunt anoniem bij Veilig Thuis en Fier terecht voor een gesprek of advies.

  Klik hier voor een overzicht van Veilig Thuis in uw regio.

 • Wat kosten de telefoonnummers?

  Bellen met Veilig Thuis 0800 - 2000 en Fier 088 - 208 0000 is gratis. Ook kun je kosteloos en anoniem over huwelijksdwang chatten met Fier op maandag tot en met vrijdag tussen 19.00 en 06.00 uur en op zaterdag en zondag van 22.00 tot 06.00 uur. Dan zit er speciaal een hulpverlener voor vragen en advies of een luisterend oor voor partnerkeuze en huwelijksdwang.

 • Wat gebeurt er als ik bel?

  Als je belt met Veilig Thuis, word je eerst gevraagd om je plaatsnaam in te spreken. Daarmee kom je vanzelf terecht bij een Veilig Thuis bij jou in de buurt. Veilig Thuis is een professionele organisatie die advies en hulp geeft bij alle vormen van huiselijk geweld, waaronder huwelijksdwang. Bel je buiten kantooruren, dan kan het voorkomen dat je wordt doorverwezen naar een ander nummer. Als je belt of chat met Fier kom je in contact met een professionele hulpverlener, die getraind is om te helpen bij huwelijksdwang.
  Is er direct gevaar? Aarzel dan niet en bel 112.

 • Wat zijn Veilig Thuis en Fier precies?

  Veilig Thuis is het advies- en meldpunt huiselijk geweld, huwelijksdwang en kindermishandeling. Dit zijn regionale organisaties waar slachtoffers, daders en omstanders terecht kunnen voor deskundige hulp en advies. Veilig Thuis is er voor iedereen, jong en oud, die te maken heeft met huiselijk geweld, huwelijksdwang of kindermishandeling. Fier is gespecialiseerd in de advisering en aanpak van huwelijksdwang.

 • Nemen Veilig Thuis en Fier ook contact op met mij op mijn privé-adres?

  Nee, dat gebeurt niet. Ze doen niets zonder dat jij dat wilt. Ze zijn er om je te helpen. Daarom blijft alles wat je vertelt geheim. Als je wilt dat actie ondernomen wordt, dan hebben ze jouw toestemming nodig om gegevens aan andere hulpverleners en de politie door te geven.

 • Is bellen naar Veilig Thuis en Fier veilig?

  Je kunt veilig bellen. Bellen met Veilig Thuis en Fier is gratis. Kosten zijn niet terug te vinden op de telefoonrekening. Let er wel op dat je het laatst gebelde nummer uit het geheugen van je (mobiele) telefoon wist. Als je niet weet hoe dat moet, bel dan met de telefoon van een vriend of vriendin.

 • Wie kan ik bellen vanuit het buitenland?

  Probeer altijd eerst (telefonisch of via email) in contact te komen met de Nederlandse ambassade of consulaat of met een ambassade van een ander Europees land. Als het niet lukt om de Nederlandse ambassade te bereiken, probeer dan een boodschap bij het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (+31703454319) achter te laten, zodat het knooppunt het Ministerie van Buitenlandse Zaken informeert. Of probeer je vertrouwenspersoon in Nederland te bereiken. De contactpersoon kan ook contact leggen met het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en achterlating. Bellen met het Knooppunt is niet gratis.

 • Wat gebeurt er als ik het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating bel?

  Als je belt met het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating word je doorverbonden met een van de medewerkers die getraind zijn om te helpen bij huwelijksdwang en achterlating. Bel je buiten Nederlandse kantoortijden dan komt je telefoontje binnen bij een meldkamer. Als je dat wilt kun je bij de meldkamer je contactgegevens achterlaten met de vraag om contact met je op te nemen. Eén van de medewerkers neemt dan de volgende werkdag contact met je op. Als het direct noodzakelijk en mogelijk is om je te helpen wordt je doorverbonden met een medewerker van het Landelijk Expertise Centrum Eergerelateerd Geweld (Nationale Politie). Het expertisecentrum informeert het knooppunt de volgende werkdag over wat zij heeft gedaan en draagt je hulpvraag aan ons over.

 • Wat is het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en achterlating?

  Het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating is een kennis- en expertisecentrum op het gebied van huwelijksdwang en achterlating. Het knooppunt werkt samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken als slachtoffers van huwelijksdwang en achterlating in het buitenland zijn. Het knooppunt heeft een breed internationaal netwerk en kan snel schakelen met betrokken instanties. Dat maakt het nog steeds niet gemakkelijk om slachtoffers van huwelijksdwang en achterlating naar Nederland te halen. Daarom is het belangrijk dat als je vermoedt dat je in het buitenland gedwongen wordt tot een huwelijk en/of daar achtergelaten wordt, je hulp zoekt in Nederland. Als je in het buitenland bent is het veel moeilijker om je te helpen.

 • Waar kan ik de dichtstbijzijnde Nederlandse ambassade vinden?

  In de 24/7 BZ Reis app staan de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades in de wereld. Download de app hier voor iPhone en iPad of hier voor Android Of zoek hier waar de dichtstbijzijnde Nederlandse ambassade (of consulaat) is. Noteer het adres en telefoonnummer.

 • Hoe voorkom ik dat anderen weten welke site ik heb bekeken?

  Alleen naar een andere pagina gaan, zorgt er niet voor dat niemand kan zien dat je onze website hebt bekeken. Een webbrowser onthoudt namelijk standaard gegevens over welke sites jij bezoekt (geschiedenis) en slaat gegevens van deze site die je bezoekt (cache en cookies). Indien je niet wilt dat iemand er achter komt dat je deze website hebt bezocht, dien je de geschiedenis van je browser te wissen of te voorkomen dat jouw bezoek wordt geregistreerd via de privémodus.

  Geschiedenis wissen

  De meeste moderne browsers bieden de mogelijkheid om snel de tijdelijke gegevens te wissen.

  Menuoptie Geschiedenis wissen voor: Firefox

  • Geschiedenis
  • Recente geschiedenis wissen

  Menuoptie Geschiedenis wissen voor: Google Chrome

  • Geschiedenis
  • Volledige geschiedenis weergeven
  • Browsegeschiedenis wissen

  Menuoptie Geschiedenis wissen voor: Internet Explorer

  • Beveiliging
  • Browsegeschiedenis verwijderen

  Menuoptie Geschiedenis wissen voor: iOS

  • Instellingen
  • Safari
  • Wis geschiedenis en websitedata

  Let op: bij iOS-apparaten wis je de geschiedenis niet in de browser, maar via Instellingen-app.

  Menuoptie Geschiedenis wissen voor: Android

  • Instellingen
  • Privacy
  • Persoonlijke gegevens verwijderen

  Privémodus

  De volgende keer dat je een website bezoekt waarvan je zo min mogelijk sporen op je computer wil achterlaten, kun je de privémodus van je browser inschakelen. Indien de privémodus is ingeschakeld, onthoudt de browser jouw bezoek niet en hoef je dus ook niet achteraf de geschiedenis te wissen.

  Menuoptie Privémodus inschakelen voor: Firefox

  • Bestand
  • Nieuw privévenster

  Menuoptie Privémodus inschakelen voor: Google Chrome

  • Archief
  • Nieuw incognitovenster

  Menuoptie Privémodus inschakelen voor: Internet Explorer

  • Menu
  • Veiligheid
  • InPrivate browsen

  Menuoptie Privémodus inschakelen voor: iOS

  • Nieuw scherm openen
  • Privé

  Menuoptie Privémodus inschakelen voor: Android

  • Menu
  • Incognitomodus